Interview Short Question Answers on Section of solids

 Interview Short Question Answers on Section of solids

Q 1  What do you mean by section of solids?

Ans:  Many solids are different externally and internally. In engineering drawing n the normal practice, only external views are drawn. To know the solid internal constructional details, it has to be cut and then views will be drawn. This cutting of the solid to know the internal details is called section of solids. Views drawn after sectioning are called sectional views. Cutting of the solids in these views is shown by section lines.

Q 2  What is a section plane or a cutting plane?

Ans: It is an imaginary plane which cuts the solid to know the internal constructional details by which the object is assumed to be cut is called the cutting plane or sectional plane. This cutting plane can be perpendicular or parallel to one of the principle planes and also perpendicular or inclined to the other principle plane. These section planes are represented by their traces i.e. Horizontal trace (H.T.) or Vertical trace (V.T.).

Q 3  What do you understand by H.T. and V.T. of a section plane?

Ans:  Horizontal trace (H.T) – H.T. of a section plane is a line in which the section plane meets the H.P..

Vertical trace (V.T.) – V.T. of a section plane is a line in which the section plane meets the V.P..

Q 4  What are section lines or hatching lines?

Ans: The lines used to represent the material which has been really cut by the cutting plane are called section lines. They are also called hatching lines. These are equally spaced lines inclined at 45º to the horizontal as well to the vertical. If a solid is complicated and requires more than one section to know the complete details, then section lines are shown different equally spaced lines. In case the solid is made up of more than one materials and hence  different materials are cut by the cutting plane, even then differently equally spaced lines are used to show different materials.

Q 5 What is a sectional view? Why sectional views are used in drawing?

Ans: The view obtained after cutting the object ( to show the inner details which are otherwise not visible) is called the sectional view.

Q 6 What is apparent section?

Ans: The projection of the cut portion on an inclined plane is called as apparent section. It will be of smaller size than the portion actually cut.

Q 7 What is true section?

Ans: The projection of the cut portion on a parallel plane is called as true section. It will be of same size as the portion actually cut.

Q 7 What are the different types of sections of solids?

Ans: Section plane can be one of the following types:

1) Section of solids by a horizontal plane parallel to HP.

2) Section of solids by a vertical plane parallel to VP.

3) Section of solids by an auxiliary inclined plane (AIP).

4) Section of solids by an auxiliary vertical planes (VIP).

5) Section of solids by a profile plane.

Q 8 What do you mean by Frustum?

Ans: When the cutting plane is parallel to the base plane of a prism, pyramid or cone, The cut portion is called the frustum of the solid. The portion between the observer and the cutting plane is assumed to be removed and the portion which is left is called the Frustum of a solid.

Q 9 What do you mean by truncated?

Ans: When the section plane is inclined to the base of a solid, the cut portion is called  truncated. The portion between the observer and the cutting plane is assumed to be removed and the portion which is left is called the truncated solid.