MCQ SIMPLE STRAINS

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7658&action=edit                MCQ Simple stresses

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4047&action=edit          MCQ thin and Thick shells-1

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4044&action=edit           MCQ Thin and Thick Shells-2

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4215&action=edit         MCQ Factor of safety

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4290&action=edit            MCQ bending stresses in beams-2

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4209&action=edit              MCQ forces-1

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7493&action=edit               MCQ Entropy of steam

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7489&action=edit               MCQ on Air Cycles

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7485&action=edit               MCQ properties of steam

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7471&action=edit                MCQ Thermo Introduction-1

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=6245&action=edit                 MCQ Nozzles

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7505&action=edit                   MCQ Condensers

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=6231&action=edit                   MCQ thermodynamic processes

 

MCQ SIMPLE STRAINS

MCQ on simple strains helps

in understanding of strength of

a material. There are linear &

lateral strains are of use only

within elastic limit. The use of

materials is also limited within elastic limit.

  1. Linear strain is due to

(a) Tensile stress

(b) Complex stress

(c) Tensile & complex stresses

(d) None

ANS: (a)

2. Simple strain is positive due to

(a) compressive stress

(b) Shear stress

(c) Compressive & Shear stress

(d) None

ANS: (d)

3. The nature of strain is positive due to

(a) Shear stress

(b) Compressive stress

(c) Tensile stress

(d) None

ANS: (c)

4. The direction of linear strain is

(a) perpendicular to the direction of force

(b) parallel to the direction of force

(c) In the direction of the force

(d) None

ANS: (c )

5. Negative shear strain is due to

(a) Clockwise shear stress

(b) Anti-clockwise shear stress

(c) Clockwise & anti-clockwise shear stresses

(d) None

ANS: (a)

6. Lateral strain is in a direction

(a) Parallel to the force

(b) perpendicular direction of the force

(c) parallel & perpendicular directions

(d) None

ANS: (b)

7. The nature of lateral & linear strains is

(a) Same

(b) Opposite

(c) Same & opposite

(d) None

ANS: (b)

8. The magnitude of linear strain is

(a) Greater than the linear strain

(b) Smaller than the linear strain

(c) Equal to the linear strain

(d) None

ANS: ( a)

9. The strain is dealt with

(a) More than the yield point

(b) More than the ultimate

(c) less than the elastic limit

(d) None

ANS: (c)

10. The magnitude of simple strain within elastic limit is

(a) > 30 % & < 50 %

(b) Greater than 70 %

(c) =100 %

(d) None

ANS: (d)

11. Alternately , same magnitude of compressive and tensile force is applied to the same specimen. The magnitude of tensile strain is

(a) > compressive strain

(b) = compressive strain

(c) < compressive strain

(d) None

ANS: (b)

12. Ratio of linear strain to lateral strain is

(a) >1

(b) < 1

(c) = 1

(d) None

ANS: (a)

13. The units of simple tensile strain is

(a) Quintal

(b) kg

(c) Ton

(d) none

ANS: (d)

14. Which one is more appropriate unit of tensile strain

(a) km

(b) m

(c) mm

(d)None

ANS: (c)

15. The unit of shear strain is

(a) mm

(b) degrees

(c) radians

(d) None

ANS: (c)

16. Shear strain is a

(a) Linear strain
(b) Parabolic strain
(c) Logarithmic strain
(d) None
(Ans: d)

17. Shear strain is a

(a) Linear strain
(b) Parabolic strain
(c) Angular strain
(d) None
(Ans: c)

18. Which material stress strain curve is more steep

(a)  Ductile material
(b)  Brittle material
(c)  Plastic
(d) None
(Ans: b)

19. The symbol for Poisson’ ratio is

(a) σ
(b) η
(c) µ
(d) None
(Ans: c)

20. Poisson’s Ratio is

(a) Positive
(b) Zero
(c) Negative
(d) None
(Ans: c)

21. Poisson’s ratio is

(a) Linear strain/longitude strain
(b) Linear strain/ lateral strain
(c) Lateral strain/linear strain
(d) None
(Ans: c)

22. The strain due to two principal tensile stresses σ1 and σ2 in the direction of σ1 will be

(a) (1/E) (σ1 +µ σ2)
(b) (1/E) (-σ1 +µ σ2)
(c) (1/E) (σ1 –µ σ2)
(d) None
(Ans: c)

23.The strain due to two principal σ1 (tensile) and σ2 (Compressive) in the direction of σ1 will be

(a) (1/E) (σ1 +µ σ2)
(b) (1/E) (-σ1 +µ σ2)
(c) (1/E) (σ1 –µ σ2)
(d) None
(Ans: a)

24. The strain due to two principal compressive stresses σ1 and σ2 in the direction of σ1 will be

(a) (1/E) (σ1 +µ σ2)
(b) (1/E) (-σ1 +µ σ2)
(c) (1/E) (σ1 –µ σ2)
(d) None
(Ans: b)

25. The strain due to two principal compressive stresses σ1 and σ2 in the direction of σ2 will be

(a) (1/E) (σ2 +µ σ1)
(b) (1/E) (-σ1 +µ σ2)
(c) (1/E) (µσ1 — σ2)
(d) None
(Ans: c)

26. The strain in the diagonal of a body under pure shear will be

(a) (σ/E) (1+µ)
(b) (σ/E) (-σ +µ σ)
(c) (1/E) (σ –µ σ)
(d) None
(Ans: a)

27. Under pure tension (σ) of a rod, the lateral strain will be

(a) σ/E
(b) -µσ/E
(c) +µσ/E
(d) None
(Ans: b)

28. A single compressive stress (σ) is acting along the width, the strain in the lateral direction will be

(a) µσ/E
(b) –σ/E
(c) –µσ/E
(d) None
(Ans: a)

29. The value of Poisson’s ratio for any material  is always

(a) < 1

(b) > 1

(c) = 1

(d) None

(Ans: a)