MCQ PROJECTIONS OF SOLIDS

 

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4290&action=edit        MCQ Bending Stresses Beams-2

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4179&action=edit         MCQ Bending stresses in beams-1

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=10594&action=edit       MCQ Stresses in Rotating Discs

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=10592&action=edit        MCQ Initially Curved beams

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3756&action=edit        Q. ANS. Projection Planes

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7286&action=edit         Section of solids

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7297&action=edit         Intersection of solids

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=6068&action=edit        Q. ANS section of solids

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7283&action=edit         Projections of solids

 

MCQ PROJECTIONS OF SOLIDS

MCQ on projections of solids are very

useful for better understanding and clarity.

One gets the idea about polyhedral,

prisms, pyramids and solids of revolution.

These are further helpful in the projections

of sections of solids.

  1. A solids is a

         (a) 1-dimensional

          (b) 2-dimensional

          (c) 3-dimensional

          (d) None

            ANS: (c )

2. Tell which one is a regular polyhedral solid

(a) Pyramid

(b) Circle

( c) Square

(d) None

ANS: (d)

3. Which one of the following is a polyhedral solid

(a) Cube

(b) Sphere

(c) Parabola

(d) None

ANS: (a)

4.  What is a square prism?

(a) One base & four rectangles

(b) Two bases & four rectangles

(c) 3 bases & four rectangles

(d) None

ANS: (b)

5. What is a regular prism?

(a)  Axis inclined to HP

(b) axis inclined to VP

(c) axis inclined to HP & VP

(d) None

ANS: (d)

6. A regular prism has axis

(a) Parallel to HP

(b) Parallel to VP

(c) Parallel to HP & VP

(d) None

ANS: (d)

7. Regular prism has its axis

(a) Parallel to its base

(b) Perpendicular to its base

(c) inclined to its base

(d) None

ANS: (b)

8. Two bases of a prism are

(a) perpendicular to each other

(b) inclined to each other

(c) Parallel to each other

(d) None

ANS: (c )

9.  What is a square pyramid?

(a) One base & four rectangles

(b) Two bases & four rectangles

(c) 3 bases & four rectangles

(d) None

ANS: (d)

10. A regular square pyramid has axis inclined to

(a)   HP

(b)  VP

(c) HP & VP

(d) None

ANS: (d)

11. Regular square pyramid has axis parallel to

(a) VP

(b) HP

(c) VP & HP

(d) None

ANS: (d)

12. The axis of a regular square pyramid

(a) Inclined to its base

(b) Perpendicular to its base

(c) Parallel to its base

(d) None

ANS: (b)

13. Number of faces in regular square pyramid are

(a) Two

(b) Three

(c) One

(None

ANS: (d)

14. What type of triangles are there in a regular square pyramid?

(a) Right angle triangles

(b) Isosceles triangles

(c) Three 600 angle triangles

(d) None

ANS: (b )

15.  A cylinder is obtained from a

(a) Right angle triangle

(b) Square

(c) Rectangle

(d) None

ANS: (c )

16. A sphere is obtained by rotating a

(a) right angle triangle

(b) Rectangle

(c) circle

(d) None

ANS: (d)

17. Rotation of of a semi-circle gives

(a) Circle

(b) Cone

(c) Sphere

(d) None

ANS: (c )

18. Cone is obtained from rotation of a

(a) A triangle

(b) An isosceles triangle

(c) Right angle triangle

(d) none

ANS: (c )

19. Number of axes in a solid are

(a) one

(b) Two

(c) Three

(d) None

ANS: (a)

20. When the axis of a solid is inclined to HP and perpendicular to VP, Top view is a

(a) True size

(b) Smaller size

(c) Greater size

(d) None

ANS: (b)

 

21. When the axis of a solid is inclined to VP and perpendicular to HP, Front view is a

(a) True size

(b) Smaller size

(c) Greater size

(d) None

ANS: (b)

 

22. When the axis of a solid is inclined to HP & VP, Top view & Front view are of

(a) True size

(b) Smaller size

(c) Greater size

(d) None

ANS: (b)

23. Projections of solids is done with method of

(a) Change of position

(b) Change of xy line

(c ) Change of position & change of xy line

(d) None

ANS: (c )