MCQ INTERSECTION OF SOLIDS

 

 

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4290&action=edit        MCQ Bending Stresses Beams-2

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4179&action=edit         MCQ Bending stresses in beams-1

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=10594&action=edit       MCQ Stresses in Rotating Discs

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=10592&action=edit        MCQ Initially Curved beams

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=3756&action=edit        Q. ANS. Projection Planes

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7286&action=edit         Section of solids

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7297&action=edit         Intersection of solids

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=6068&action=edit        Q. ANS section of solids

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7283&action=edit         Projections of solid

 

MCQ INTERSECTION OF SOLIDS

When two solid objects are to be

connected, there is a requirement

of maximum surface of contact between

the two. It will provide a strong and leak

proof joint. For getting exact & maximum

contact surface, lines of intersection

common to two solids are located.

These are curves of penetration for solids

like cylinders, cones and other curvilinear

solids.

  1. Lines of intersection are there when a cylinder enters a

(a) cylinder

(b) Cone

(c) Prism

(d) None

ANS: (d)

2. Intersection lines are there when a prism enters a

(a) Cylinder

(b) Cone

(c) prism

(d) None

ANS: (c )

3. Solids intersection is available in

(a)  Same size pipes are connected in a line

(b) A hose pipe connected to a tap

(c)  Box is closed with its lid

(d) None

ANS: (d)

3. Line method is used for finding the lines of intersection when

(a) Cylinder entering another cylinder

(b) Cone entering a cylinder

(c) Cone entering another cone

(d0 None

ANS: (d)

4. Intersection lines are obtained by a line method when

(a) Prism entering a cylinder

(b) Cone entering a prism

(c) Prism entering a prism

(d) ANS: ( c )

5. Curves of penetration are found when

(a) A Pyramid enters another pyramid

(b) A prism enters another prism

(c) Cylinder enters a prism

(d) None

ANS: (c )

6. When a solid enters another solid, lines of intersection obtained are of

(a) True size

(b) Smaller than the true size

(c) Greater than the true size

(d) None

ANS: (a)

7. How many lines of intersection are there when a cylinder enters another cylinder with axis non intersecting

(a) Two

(b) Three

(c) One

(d) None

ANS: (d)

8. What is the number of lines of intersection are there when a cylinder enters another cylinder with axis non intersecting

(a) Two

(b) Four

(c) Six

(d) None

ANS: (b)

9. When axes of two solids are intersecting and perpendicular to each other, How many lines of intersection are present

(a) Six

(b) Four

(c) Two

(d) None

ANS: (c )