MCQ: BENDING AND AXIAL LOADING COMBINED

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=10594&action=edit    MCQ rotating discs

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=10592&action=edit     MCQ Initially curved https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=8001&action=edit        MCQ Shear stresses beams

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7658&action=edit      MCQ Simple stresses

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7763&action=edit       Thin spherical

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7761&action=edit        Thin cylindrical

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7740&action=edit         Thick cylindrical-1

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7702&action=edit          Lame’s equations

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=10601&action=edit      2 marks question answers som

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=1540&action=edit         Mohr’s Circle 2

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=1136&action=edit          Mohr’s Circle 1

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=7556&action=edit           Principal stresses

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=1170&action=edit           Ellipse of strain

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=1164&action=edit            Ellipse of stress

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4215&action=edit         MCQ Factor of safety

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=4290&action=edit            MCQ bending stresses in beams-2

https://www.mesubjects.net/wp-admin/post.php?post=6321&action=edit             SOM PTU Paper Solution 2014

MCQ: BENDING AND AXIAL LOADING COMBINED 

Bending and axial loading is equivalent to eccentric loading. There becomes complex stresses when bending and axial loading co-exist. These complex stresses are reduced to simple stresses. Then only design is carried out.

  1. The maximum stress under bending and axial loading will be

(a) σb + σa

(b) σb – σa

(c) σb + σb

(d) None

ANS(a)

  1. The minimum stress under bending and axial loading will be

(a) σb + σa

(b) σb – σa

(c) σb + σb

(d) None

ANS(b)

  1. When σb > σa, the neural axis will lie
    • (a) Within the cross section
    • (b) Outside the cross section
    • (c) On the outer edge of the cross section
    • (d) None

ANS:(a)

 

  1. When σb = σa, the neural axis will lie
    • (a) Within the cross section
    • (b) Outside the cross section
    • (c) On the outer edge of the cross section
    • (d) None

ANS:(c)

  1. When σb < σa, the neural axis will lie
    • (a) Within the cross section
    • (b) Outside the cross section
    • (c) On the outer edge of the cross section
    • (d) None

ANS:(b)

  1. When eccentricity (e)  is about one axis only, then the maximum stress in the section will be 

(a) σbe + σa

(b) σbe – σa

(c) σbe + σb

(d) None

ANS(a)

  1. When eccentricity (e) is about two axis (e1 and e2), then the maximum stress in the section will be

(a) σbe1 + σbe2 + σa

(b) σbe1 — σbe2 + σa

(c) σbe1 + σbe2 — σa

(d) None

ANS(a)

  1. For zero tensile stress under eccentric loading in a beam of rectangular cross section, the rule applicable is

(a) Middle Quarter Rule

(b) Middle Third Rule

(c) Middle Quarter as well as Middle Third Rule

(d) None

ANS:(b)

  1. For zero tensile stress under eccentric loading in a beam of circular  cross section, the rule applicable is

(a) Middle Quarter Rule

(b) Middle Third Rule

(c) Middle Quarter as well as Middle Third Rule

(d) None

ANS:(a)

  1. The name of the area of a beam in which eccentricity lies is called the

(a) Quarter area

(b) Middle area

(c) Kernel Area

(d) None

ANS: ©

  1. An industrial brick chimney is a case of combined axial and bending loading, the failure will occur

due to

  • (a) Tensile stress
  • (b) Compressive stress
  • (c) hear stress
  • (d) None

ANS:(a) 

  1. An industrial mild steel chimney is a case of combined axial and bending loading, the failure will occur

due to

  • (a) Tensile stress
  • (b) Compressive stress
  • (c) Tensile as well as compressive
  • (d) None

ANS:(b)

  1.  A dam is subjected to a

(a) ending load alone

(b) Compressive load alone

(c) Compressive and bending load

(d) None

ANS:©

  1. Middle third rule applies to a beam of

(a) Circular section’

(b) Elliptical section

(c) Triangular section

(d) None

ANS:(d) 

  1. Middle Quarter rule applies to a beam of

(a) Circular section’

(b) Elliptical section

(c) Triangular section

(d) None

ANS:(a)

16. Where is the beam under combined axial and bending loading
(a) Building beam
(b) Chimney
(c) Bridge beam
(d) None
(Ans: b)

17. Bending of a short column under axial compressive load will occur due to
(a) Transverse load
(b) Axial load
(c) Torsion load
(d) None
(Ans: a)

18. For no tension, middle third rule applies to
(a) Circular section
(b) Triangular section
(c) Rectangular section
(d) None
(Ans:c)

19. For no tension, middle quarter rule applies to a
(a) Circular section
(b) Triangular section
(c) Rectangular section
(d) None
(Ans:a)

20. The one side of the kernel section of a rectangular section for no tension is
(a) (1/4) (b2 + h2)0.5
(b) (1/8) (b2 + h2)0.5
(c) (1/6) (b2 + h2)0.5
(d) None
(Ans: c)

21. The radius of the kernel section of a circular section for no tension is
(a) d/4
(b) d/6
(c) d/8
(d) None
(Ans: c)
22. Eccentric load causes
(a) Only bending stress
(b) Only normal stress
(c) Bending and normal stress
(d) None
(Ans: c)
23. When σw > σb, the neural axis lies
(a) At the outer fiber
(b) Outside the beam
(c) Within the cross section of the beam
(d) None
(Ans: b)

24. When σw < σb, the neural axis lies
(a) At the outer fiber
(b) Outside the beam
(c) Within the cross section of the beam
(d) None
(Ans: c)

25. When σw = σb, the neural axis lies
(a) At the outer fiber
(b) Outside the beam
(c) Within the cross section of the beam
(d) None
(Ans: a)

26. A dam under axial and transverse load is a case of

(a) Buckling

(b) Eccentric loading

(c) Bending

(d) None

(Ans:b)