SHORT INTERVIEW MULTIPLE CHOICE QUESTION (MCQ)ANSWERS ON GAS LAWS

SHORT INTERVIEW MULTIPLE CHOICE QUESTION (MCQ)ANSWERS ON GAS LAWS

  1. A vapor does not become a gas as long as degree of superheat is
  • < 1000C
  • < 500C
  • <1500C
  • None

Ans: (d)

2. A vapor does not become a gas as long as degree of superheat is

  • = 1000C
  • = 500C
  • =1500C
  • None

Ans: (d)

3. A vapor does not become a gas as long as degree of superheat is

  • > 1000C
  • > 500C
  • >1500C
  • None

Ans: (c)

4. Mathematical form of isothermal process is

  • pvn = C
  • pvγ = C
  • Pv3 =C
  • None

Ans: (d)

5. Mathematical form of isothermal process is

  • pvn = C
  • pvγ = C
  • Pv =C
  • None

Ans: (c)

6. Mathematical form of adiabatic process is

  • pvn = C
  • pvγ = C
  • Pv =C
  • None

Ans: (a)

7. Mathematical form of isentropic process is

  • pvn = C
  • pvγ = C
  • Pv =C
  • None

Ans: (b)

 

8. Mathematical form of isobaric process is

  • pvn = C
  • pvγ = C
  • pv =C
  • None

Ans: (d)

 

9. Mathematical form of isobaric process is

  • p/vn = C
  • p/vγ = C
  • V/T =C
  • None

Ans: (c)

 

10. Mathematical form of isochoric process is

  • p/vn = C
  • p/vγ = C
  • V/T =C
  • None

Ans: (d)

11. Mathematical form of isochoric process is

  • p/vn = C
  • p/vγ = C
  • V/T =C
  • None

Ans: (c)

12. Perfect gas equation is

  • pv=RgT
  • pv = mRgT
  • pv=nRgT
  • None

Ans: (a)

13. Perfect gas equation is

  • pV=RgT
  • pV = mRgT
  • pV=nRgT
  • None

Ans: (b)

14. Perfect gas equation is

  • pV=RUT
  • pV = mRUT
  • pV=nRUT
  • None

Ans: (c)

 

15. Real gas equation is

  • pV=RUT
  • pV = mRUT
  • pV=nRUT
  • None

Ans: (d)

16. The internal energy of a gas is a function of

(a) T,p and V

(b) T and V

(c) T and p

(d) None

Ans: (d)

18. The internal energy of a gas is a function of

(a) T

(b)  V

(c)  p

(d) None

Ans: (a)

19. The molar volume is

(a) 22.41 m3/kg at N.T.P.

(b) 22.41 m3/kg bar at N.T.P.

(c) 22.41 m3/kg mole at N.T.P.

(d) None

Ans: (c)

20. A polytropic process is expressed as

(a) (pV)n=C

(b) pVn = C

(c) pvγ = C

(d) None

Ans: (b)

21. A polytropic process is represented by

 

(a) (pV)n=C

(b) pVn = C

(c) pvγ = C

(d) None

Ans: (b)

22. What are standard temperature and pressure conditions?

(a) 0 K and 760 mm of Hg

(b) 0 K and 1 mm of Hg

(c) 00C and 1 mm of Hg

(d) None

Ans(d)

23. What are standard temperature and pressure conditions?

(a) 0 K and 760 mm of Hg

(b) 00C and 760 mm of Hg

(c) 00C and 1 mm of Hg

(d) None

Ans(b)

24. What are normal temperature and pressure conditions?

(a) 0 K and 760 mm of Hg

(b) 00C and 760 mm of Hg

(c) 00C and 1 mm of Hg

(d) None

Ans(d)

25. What are normal temperature and pressure conditions?

(a) 0 K and 760 mm of Hg

(b) 00C and 760 mm of Hg

(c) 200C and 1 mm of Hg

(d) None

Ans:(c)

26. What will be the pressure at constant temperature when the volume becomes three times?

(a) Pressure will become three times

(b) Pressure will become one third

(c) Pressure will remain the same

(d) None

Ans:(b)

27. What will be pressure of a gas become if a fixed mass of the gas in a rigid container is heated from 100C to 300C?

(a) Pressure will become three times

(b) Pressure will become one third

(c) Pressure will remain the same

(d) None

Ans: (d)

28. Which gas will have the largest number of moles under the same conditions of temperature and pressure?

(a) CH4

(b) C2H6

(c) NH4
(d) 
None

Ans: (a)

29. The gas constant Rg is equal to the

(a) Universal gas constant, RU

(b) RU x Molecular weight

(c) RU/Molecular weight

(d) None

Ans:©