INTERVIEW SHORT MULTIPLE CHOICE QUESTION (MCQ) ANSWERS ON WATER AND STEAM

INTERVIEW SHORT MULTIPLE CHOICE QUESTION (MCQ) ANSWERS ON WATER AND STEAM

  1. Boiling point of water at 2 bar is

(a) 1000C

(b) 1100C

(c) 1200C

(d) None

Ans: (c)

2. The triple point temperature  of water is

(a) -56.20C

(b) 0.010C

(c) 374.150C

(d) None

Ans: (b)

3. The critical temperature  of water is

(a) -56.20C

(b) 0.010C

(c) 374.150C

(d) None

Ans: (c)

4. The critical pressure of water is

(a) 7.38 MPa

(b) 22.12 MPa

(c) 5.04 MPa

(d) None

Ans: (b)

5. The triple point pressure of water is

(a) 611.2  Pa

(b) 611.2 MPa

(c) 611.2 kPa

(d) None

Ans: (c)

6. The latent heat of fusion of ice is

(a) 2257 kJ/kg

(b) 335 kJ/kg

(c) 535 kJ/kg

(d) None

Ans: (b)

7. The latent heat of vaporization of water is

(a) 2257 kJ/kg

(b) 335 kJ/kg

(c) 535 kJ/kg

(d) None

Ans: (a)

8. What is degree of super-heat?

(a) The temperature above the freezing point

The temperature above the boiling point

(c) The temperature above 00C

(d) None

Ans: (b)

9. What is dryness fraction?

(a) Ratio of mass of water present to mass of water-steam mixture

(b) Ratio of mass of vapor present to mass of water-steam mixture

(c) Amount of vapor present to the mass of water

(d) None

Ans: (b)

10. Sensible heat of water will be

(a) m Cp dt

(b) m hfg

(c) m cv dt

(d) None

Ans: (a)

11. Heat added due to super-heat will be

(a) mcpv (tsteam–0)

(b) mcpv (tsteam–tsaturation)

(c) m hfg

(d) None

Ans: (b)

12. Entropy of water at 100C will be

(a) cp ln (10/100)

(b) cp ln (273/283)

(c) cp ln (283/273)

(d) None

Ans: (c)

  1. Entropy of vaporization is

(a) 100/hfg

(b) hfg/Tsatu

(c) 2257/1000C

(d) None

Ans: (b)

  1.  A throttling process is represented on the enthalpy entropy chart by a

(a) Horizontal line

(b) Vertical line

(c) Inclined line

(d) None

Ans: (a)

  1. A reversible adiabatic process will be represented on the enthalpy entropy

chart by a

(a) Horizontal line

(b) Vertical line

(c) Inclined line

(d) None

Ans: (b)

  1. The specific enthalpy of water at 500C will be

(a) 50 kJ

(b) 105 kJ

(c) 210 kJ

(d) None

Ans: (c)

17. The specific enthalpy of water at 10 bar and at 500C will be

(a) 50 kJ

(b) 105 kJ

(c) 210 kJ

(d) None

Ans: (c)

18. The boiling temperature of water

(a) Increases with the decrease of pressure

(b) Decreases with the decrease of pressure

(c) remains constant with the change of pressure

(d) None

Ans: (b)

19. The boiling temperature of Freon -22

(a) Increases with the decrease of pressure

(b) Decreases with the decrease of pressure

(c) remains constant with the change of pressure

(d) None

Ans: (b)

20. The latent heat of vaporization of water decreases with the

(a) Increase of pressure

(b) Decrease of boiling temperature

(c) Decrease of pressure

(d) None

Ans: (a)

21. The specific enthalpy of saturated steam decreases with the

(a) Increase of pressure

(b) Decrease of boiling temperature

(c) Decrease of pressure

(d) None

Ans: (c)

22. When water is heated above 0 0C, its volume

(a) first increases and then decreases

(b) First decreases and then increases

(c) Does not change at all

(d) none

Ans: (b)

23. Thigh dryness fraction of wet steam is measured with the help of a

(a) Separating Calorimeter

(b) Throttling Calorimeter

Combined separating and Throttling Calorimeter

(d) none

Ans: (b)

24. The phase change from liquid to vapor is called

(a) Drop wise Condensation

(b) Sublimation

(c) Film wise condensation

(d) None

Ans: (d)

25. Steam is a

(a) Gas

(b) Vapor

(c) gas as well as vapor

(d) None

Ans: (b)